PUBLICACIONS DE LA SOCIETAT D’ESTVDIS
Records de la lluita per un barri millor: l’Associació de Veïns de la Verneda Alta (2004) (PDF)
ÀLBUM DE CROMOS “Petita Història de la Verneda de Sant Martí (2019) (PDF)
MAPA turístic de La Verneda de Sant Martí (2021) (JPG)
Resum històric de la Verneda de Sant Martí (1981) (PDF)
Itinerari. La Verneda de Sant Martí. I. Nucli antic (1981) (PDF)
GUÍA DE SAN MARTÍN DE PROVENSALS 1888 (José Suñol)
Pàgines 1-18 (PDF)
Pàgines 19-33 (PDF)
Pàgines 34-47 (anuncis) (PDF)
Pàgines 48-60 (anuncis) (PDF)
Pàgines 61-72 (anuncis) (PDF)
Conèixer La Verneda de Sant Martí a través dels llibres no és tasca senzilla. Hi ha poques publicacions que tractin el barri com a tema central. El més normal és veure’l inclòs en llibres sobre l’actual Districte de Sant Martí o sobre Sant Martí de Provençals, l’antic poble independent.
Fem una mirada sobre alguna de les publicacions que són imprescindibles per apropar-se al barri.
Hi ha dos punts de referència per conèixer l’origen de la realitat que vivim i que ens permeten saber per què tenim un parc, escoles, metro i places: Records de la lluita per un barri millor: l’Associació de Veïns de la Verneda Alta (PDF), de la Societat d’Estudis de La Verneda de Sant Martí i Sant Martí de Provençals, de la vila al barri, de Néstor Bogajo.
Cal afegir els llibres de Montse Oliva Parera (PDF) i La Pau (PDF), i el de Rafael Pradas Via Trajana, més enllà de la frontera (PDF). També sobre aquesta zona del barri hi ha un llibre inèdit d’Antonio Herrera.
Centrat en la cobertura de la Gran Via, David Marín va publicar La Gran Via al districte de Sant Martí: història d’una gran transformació (TEXT).
El periodista Josep Maria Huertas Claveria va ser el gran cronista dels barris de Barcelona. Juntament amb Jaume Fabre van escriure a finals dels setanta l’obra magna per coneixe’ls: Tots els barris de Barcelona. Al setè i darrer volum trobem La Verneda i La Pau. Huertas escriuria al 2001 un llibre sobre els barris del districte de Sant Martí titulat La gent i els barris de Sant Martí (PDF), amb un capítol dedicat a “La Verneda de Sant Martí, l’horta de la ciutat”.
Una mica d’història
Encara està per fer una història sencera de La Verneda de Sant Martí però alguns llibres que parlen de l’antic municipi de Sant Martí de Provençals ens poden orientar.
És el cas de: Recull de dades per a una història de Sant Martí de Provençals, de Josep Freixa; Apunts per a una història de Sant Martí de Provençals PDF), de la Comissió de l’Arxiu Històric Municipal de Sant Martí de Provençals; Els primers batecs històrics de Sant Martí de Provençals: aproximació a l’origen, de Josep de la Vega; Sant Martí de Provençals, pulmó industrial de Barcelona (1847-1992), de Jordi Nadal i Xavier Tafunell; i Resum històric de la Verneda de Besòs, de Joan Rovira
Entitats sense llibre
Moltes de les entitats que han anat complint anys s’han preocupat de fer algun tipus de publicació, gairebé sempre de consum intern. Poques són les que tenen una més àmplia difusió i es poden trobar a les biblioteques.
És el cas de La Verneda en Paraguay, de Ko’eju; Història del Club d’Escacs Sant Martí, de David Vivancos; 25 anys de servei al barri, de l’associació de veïns Sant Martí de Provençals; ASME: 25 anys d’esport, salut i lleure; i l’opuscle Escola d’Adults La Verneda-Sant Martí, editat per la Fundació de Serveis de Cultura Popular el 1990. Sobre el món del gegants trobem Imatgeria festiva de Sant Martí, de Daniel Venteo, on surten Dolça i Martí, els gegants del barri.
Personatges
Dos dirigents veïnals han vist publicades les seves vides i experiències: Trencar el silenci. Francisco Liñán, una vida en lluita, sobre el president de l’associació de veïns de La Pau; i El nieto del lector de periódicos, de Joaquima Utrera, sobre el desaparegut dirigent de l’associació de veïns Sant Martí de Provençals.
Autors vernedencs
Uns quants escriptors i escriptores al barri han publicat i, fins i tot, han estat premiats. Destaquem-ne set.
El guanyador del 8è Premi Crims de Tinta 2017 de novel·la negra en català per Temps de rates ens ha descobert Marc Moreno, un vernedenc que situa l’acció de la seva novel·la a les places i carrers del barri.
De la professora de Literatura de la Universitat de Barcelona Ana Rodríguez Fischer, també guanyadora del Premi Lumen 1995, posem al davant Batir de alas, una novel·la sobre el creixement personal d’una adolescent en els seus anys a l’Institut Infanta Isabel.
Carles Terès va guanyar el Premi Guillem Nicolau 2011 amb la seva, de moment, única obra, Licantropia, que ens permet gaudir del català de la Franja.
Dos poetes: Joan Trujols, que guanyà el Premi de Poesia Ribas i Carreras 1998 amb Imma (en aquest cas, en el títol està la vernedenca), i Ignasi Corral i el seu Quants divendres té un hivern?
Ninotaires
Francisco Ibáñez, amb Mortadelo y Filemón, i Carlos Azagra, amb Pedro Pico y Pico Vena, són els nostres veïns. Quin barri pot presumir de tenir entre els seus a dos ninotaires de referència en el món del còmic?
LLIBRE A LLIBRE
Records de la lluita per un barri millor: l’Associació de Veïns de la Verneda Alta ((PDF) 2004)
Resum històric de la Verneda de Sant Martí (1981) (PDF)
Itinerari. La Verneda de Sant Martí. I. Nucli antic (1981) (PDF)
Descobriu Sant Martí. Cicle d’itineraris 1997-1998. Itinerari 2: La Verneda. Passejant pel seu nucli antic (PDF)
Parera (1995) (PDF)
La Pau (1995) (PDF)
Vil·la romana del Pont del Treball (2016) (PDF)
La gent i els barris de Sant Martí (2001) (PDF)
Sant Martí de Provençals, de la vila al barri (2010)
Apunts per a la història de Sant Martí de Provençals (1982) (PDF)
Els primers batecs històrics de Sant Martí de Provençals (1993)
Sant Martí de Provençals, pulmó industrial de Barcelona (1847-1992) (1992)
Equipament escolar a la Verneda Alta (1981)